Kulturní akce roku 2004

Rok 2002     Rok 2003

NOVOROČNÍ KONCERT

Sobota 10.ledna 2004 - skutečně zimní počasí, napadlo 20 cm sněhu. Je krásně bílo, všude vůkol panuje ticho, zahloubané, majestátní ticho. Zima věru důstojně prochází svým hlavním vrcholem. Žít tak více v souladu s přírodními rytmy samozřejmostí by nám nejspíše přišlo mít právě nyní pár dnů ke ztišení se, k ohlédnutí zpět. K posílení a potěšení duší zcela určitě přispěl i novoroční koncert v Přáslavicích, na kterém vystoupil pěvecký sbor Antonín Dvořák pod vedením B. Lédla. Hostem koncertu bylo již tradičně Turnovské orchestrální sdružení.

V. REPREZENTAČNÍ MYSLIVECKÝ PLES

Plesová sezóna je znovu na obzoru. U nás ji zahájily Myslivecké sdružení Radeč spolu s Hotelem Lázně Sedmihorky, když uspořádaly v sobotu 17.ledna 2004 ve všech prostorách hotelu Lázně Sedmihorky reprezentační ples. O hudbu k poslechu a především pak k tanci se postaraly ve velkém sále - DIAMANT - Petra Škody, v malém sále hudební skupina ALFA. Pořadatelé pro hosty připravili zvěřinové hody, bohatou tombolu a při zahájení nefalšované myslivecké fanfáry.

HASIČSKÝ BÁL

Sbor dobrovolných hasičů z Hrubé Skály uspořádal v sobotu 24.ledna 2004 v Kulturním domě v Přáslavicích zdařilý HASIČSKÝ BÁL. O dobrou zábavu se postarali hudebníci skupiny Víkend z Bakova n.Jizerou. Spokojení hosté zaplnili všechny prostory kulturního domu.

MAŠKARNÍ BÁL

Myslivecké sdružení Valdštejn spolu s Hotelem Lázně Sedmihorky, uspořádaly v sobotu 21.února 2004 ve všech prostorách hotelu Lázně Sedmihorky MAŠKARNÍ BÁL - aneb MASOPUST v Sedmihorkách.. Pořadatele zvali zájemce o dobrou zábavu i těmito verši:

Srdečně zveme k nám - škrabošky, závoje,
smích, hlahol hudby, tanec, perlivé nápoje,
ňadra a žlábečky - lákadla rozverných hrátek,
rozparky na lýtkách, úsměvy neviňátek
a mužné rytíře, faráře, čerty, donchuány,
pekaře, hulány, gladiátory i urozené pány -
to všechno vítáme na masopustním reji!
Veselou náladu a skvělou mysl přeji!

* Hudba : DIAMANT - Petr Škoda * Fanfáry * Tombola * Soutěž masek *

MOTORISTICKÝ PLES

XXXIII. ROČNÍK AOS ZIMNÍ HRUBÁ SKÁLA, byl 28.února zakončen tradičním Motoristickým plesem v Přáslavicích. Pořadatelé, členové AMK - Hrubá Skála pozvali TRIO Band ze Spálova a připravili bohatou tombolu.

DĚTSKÝ KARNEVAL A SOUSEDSKÉ POSEZENÍ

Nadmíru se vydařil dětský maškarní karneval, který v sobotu dne 20.března uspořádal v kulturním domě v Přáslavicích aktivní kolektiv maminek. Děti v doprovodu rodičů, babiček a dalších dospěláků zcela zaplnily zdejší sál. Spousta různých masek, hudba k tanci i poslechu, dobrá nálada, nic z toho v Přáslavicích nechybělo. V tombole vyhrál určitě každý a především ti nejmenší byli skutečně roztomilí. Rozzářené dětské tváře a spokojenost všech účastníků byly odměnou těm, kteří se o tuto akci zasloužili. Poděkování patří i řadě sponzorů, kteří svými finančními příspěvky přispěli ke zdárnému průběhu dětského bálu.
Pořadatelé nezapomněli ani na dospělé a po vydařeném odpoledni následovalo stejně úspěšné večerní sousedské posezení.

SVATOJIŘSKÁ POUŤ V PŘÁSLAVICÍCH

Rok utekl jako voda a pouťové atrakce během víkendu 24. a 25 dubna opět oživily prostranství před kostelem sv.Jiří v Přáslavicích. Po skutečně jarním týdnu, kdy v odpoledních hodinách rtuť teploměru šplhala přes 20 oC, se na víkend výrazně ochladilo (přes den max. 11 oC), bylo zamračeno a v sobotu několikrát i sprchlo. I tak byla návštěva solidní. Kromě tradičních lákadel, malého dětského řetízáku a střelnice, jezdila v Přáslavicích autíčka elektrického autodromu a pro odvážné byla k dispozici novinka, lavice vykonávající houpavé pohyby . Nechyběly cukrová vata, kolo štěstí a stánek s cukrovinkami, kde si každý mohl vybrat podle své chuti - turecký med, mandličky, malá i velká perníková srdce,…Členové sboru dobrovolných hasičů zajistili v klubovně kulturního domu pro všechny zájemce občerstvení.

 

ČARODĚJNICE V KARLOVICÍCH

Poslední dubnovou noc mají tajemné síly největší moc. Alespoň v to lidé věří už stovky let a snaží se čarodějnice zahnat pálením ohňů. Dnes je to jen zábava: sednout si k vatrám, zapálit je a "pálit čarodějnice". Ale jde o tradici starou tisíciletí, které lidé prakticky donedávna skutečně věřili.
I tak nevinná lidová tradice, jako pálení ohňů, respektive čarodějnic, však byla kdysi zakázaná. Českoslovenští komunisté tisíciletou tradici přerušili a ohně zakázali. Zákaz se však dal jednoduše obejít - stačilo ohně pojmenovat jako "mírové vatry". A pokud nad jejich organizací vzal záštitu Svaz socialistické mládeže, bylo vše v pořádku.
Dnes se s rolí pořadatelů a hostitelů všech přítomných úspěšně vypořádali členové sboru hasičů z Karlovic. Letošní filipojakubská noc, která se odehrála u hasičské zbrojnice v Karlovicích u sv. Jána byla specifická - jednak si český hokejový národ nemohl nechat ujít zápas našich hokejistů s Německem na MS v Praze, vyhráli jsme 2 : 0 a přesně o půlnoci, kdy měly být rejdy tajemných sil v plném proudu, jen málokdo vzpomněl na čarodějnice. V tomto historickém okamžiku se Česká republika a dalších devět zemí staly členy Evropské unie, a tak lidé především mysleli na to, co vstup do unie přinese.

ČARODĚJNICE V RADVÁNOVICÍCH

Šermíři, plivači ohně a vystoupení turnovské kapely Prorok, to vše provázelo pálení čarodějnic v Radvánovicích. Pořadatelům pouze nevyšel pokus o to, aby vstoupili do Evropské unie s největší vatrou. Měli sice připravenou hranici o velikosti asi třicet krát třicet metrů a deset až dvanáct metrů vysokou, ale její zapálení kvůli silnému větru a bezpečnosti návštěvníků odvolali. A tak v Radvánovicích hořel pouze miniaturní model původní hranice, kterou zapálili plivači ohně.

TURISTICKÁ SEZÓNA ZAHÁJENA 1.KVĚTNA VE VELKÉM STYLU

Letošní zahájení turistické sezóny bylo velkolepé. Organizátoři připravili třídenní program, z jehož nabídky si mohl vybrat opravdu každý. Největší porci aktivit si určitě užily děti. Už páteční podvečer a večer nabídl pálení čarodějnic s doprovodným programem ve Šťastné zemi v Radvánovicích či u Jána v Karlovicích.
Nejnabitější však byla jednoznačně sobota. Putování Hruboskalským skalním městem za pověstmi Českého ráje se zastávkami na hradě Valdštejn, zámku Hrubá Skála a v Lázních Sedmihorky vyvrcholilo v autokempu Sedmihorky, kde čekal především na děti celoodpolední bohatý program. Centrem dění bylo přírodní pódium, kde se postupně představovali divadelnící, šermíři či tanečníci. Zaujalo především vystoupení šermířů, které dalo vzpomenout na dávnou historii Českého ráje. Jejich klání sledovali diváci se zatajeným dechem.
V zadní části autokempu se v režii turnovských skautů čile soutěžilo. Děti skákaly v pytlích, házely míčkem na terč a sjížděly po lanové dráze.
I při této akci pořadatelé připomněli vstup České republiky do Evropské unie. Vedle vlající standarty EU byly k dispozici i nafukovací eurobalonky.
Stovkám malých a velkých turistů přálo i počasí . Sluníčko pěkně svítilo, a tak jediným stínem sobotního odpoledne byla dopravní situace v lokalitě Lázní Sedmihorek i u autokempu. Znovu se jen potvrdilo, jak tato turisticky exponovaná oblast postrádá větší centrální parkoviště.

| Hlavní stránka |